Diamond House / Abis Arquitectura

Architects: Abis Arquitectura
Location: Sierra Dorada, , Alicante, Spain
Architects: Ángel Benigno González Avilés, Mª Isabel Pérez Millán 
Design Team: Emilio Cortés Saura
Project Year: 2010
Photographs: Toni ElvarVicente Martinez

Project Area: 324.9 sqm
Structural Engineering: Rafel Sanchís 
Execution Team: José Manuel Ballester Ruiz, José María Germán Cecilia
Contractor: Construcciones Pagamuño S.L.
Client: Design Houses
Site Area: 1,000 sqm

The “Diamond House”, rebuilt by Abis Arquitectura , was built on one of the hills which dominates the city of Benidorm and is placed over a rocky soil. Its terraces and porches face south with a view to the Mediterranean Sea and to the skyscrapers in Benidorm.

© Toni Elvar

The House was found in an advanced state of degradation, having suffered multiple changes and unplanned additions along the times, threatening to erase its original character. The original Project, designed by the architect Luis Jiménez de Laiglesia in 1964 for Pr-Mr. Jean de la Croix, suffered from consecutive modifications which disguised the purity of its structure and design of its base. The house was built during the 60’s and as if it was an uncut diamond, it hides a very singular structural layout under its layers which we tried to recover and improve, getting rid of previous unnecessary architectural elements.

© Toni Elvar

The Diamond house was rebuilt in order to show its original geometry and its particular structure. In order to do so, all the unnecessary architectural elements were removed: handrails, stairs, lattices, chimneys, and so on. Enlarging the surface of the house meant the reuse of every space, used for storage or electric facilities, located below the sanitary forging. Those spaces were reused and were turned into the main floor at the swimming pool and the terrace level.

© Toni Elvar

Thus the total surface of the house was 324,90 squared meters distributed on three different floors. The first one was the floor with the main entrance to the house, situated under the porch – designed according to a singular structure made of concrete-. The living room and the kitchen were located on the second floor (main floor) facing the swimming pool, garden and terrace. Four suites with magnificent views of the Mediterranean Sea were placed on the upper floor.

© Toni Elvar

The access to the house from the base of the site to the main entrance was not easy. By the restoring of the house a larger ramp was built in order to facilitate the access to the house.

Advertisements

Tags:

About Nlyten

I have always been a tech enthusiast, to the point where i have become an addict. Tech to me is crack; Always trying to get my fix every chance i get ! I have always loved sharing anything that fascinates me which again 90% of the time is about tech related content. I used to share content on Google Reader Shared pages (http://www.google.com/reader/shared/surdie) but after their not so brilliant idea to shut it down i felt i needed a new platform where i could share and distribute content and thats how Nlyten.com came about. So keep reading and get Nlyten ed !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: