SH House / BaksvanWengerden Architecten

Kaj van Geel

In the dune landscape of Bentveld, a villa park village between Haarlem and the North Sea coast, BaksvanWengerden Architecten is commissioned to renovate and enlarge a single-family house.

The house, built in 1932, was one of the first in the area. In the Zeitgeist of its era, the internal organisation was derived from the concept of separation of functions. This made the house feel small. The house appears as a prototype, with its long rooflines, overhanging roof eaves and solid materialization.

The extension manifests itself simultaneously as a connecting as well as a contrasting entity. Its abstract, concrete materialisation and detailing emphasizes this ambiguity.

BaksvanWengerden developed a design which maximises the sense of generosity through out the house. The open plan ground floor extends into the lush garden. Like a backbone, the new staircase binds all the functions within the house.

Advertisements

Tags:

About Nlyten

I have always been a tech enthusiast, to the point where i have become an addict. Tech to me is crack; Always trying to get my fix every chance i get ! I have always loved sharing anything that fascinates me which again 90% of the time is about tech related content. I used to share content on Google Reader Shared pages (http://www.google.com/reader/shared/surdie) but after their not so brilliant idea to shut it down i felt i needed a new platform where i could share and distribute content and thats how Nlyten.com came about. So keep reading and get Nlyten ed !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: